Na een heerlijke herfstwandeling, gaat er toch niets boven een lekker warme kop soep. Heerlijk in de tuin nagenietend in het herfstzonnetje, man en kinderen maken een lekker vuurtje. En jij zit daar gezellig bij met een lekkere warme plaid omgeslagen. Zie je het voor je?
Daarom hierbij een recept voor een lekkere en ook makkelijke pompoensoep, waarbij je de pompoen niet hoeft te schillen. Natuurlijk… er zijn zoveel recepten voor een heerlijke pompoensoep… Maar dit is toch wel mijn favoriet!
Wat heb je nodig:
- 1 mooie oranje pompoen
- 1 grote winterpeen
- 1 grote ui
- 1 potje kippenbouillon
- 4 tenen knoflook
- 1 schaaltje platte peterselie
- verse takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 125 ml creme fraiche
- (1 rode peper)
- (200 ml sherry)
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
Was de pompoen even goed af. Je hoeft hem niet te schillen. Snij hem doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snij hem in schijven. Leg deze schijven op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Voeg de verse takjes tijm, de tenen knoflook (in schil), wat grofgemalen zout en een lekkere scheut olijfolie toe. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de pompoen een klein kwartiertje bakken (hou het in de gaten, het moet niet te bruin worden).
Snij ondertussen de winterpeen en de ui in grove stukken. Bak deze in de soeppan. Blus af met evt. de sherry (ze zeggen natuurlijk dat de alcohol verdampt, maar als je deze soep ook voor kleine kinderen maakt, zou ik de sherry eruit laten) en met de bouillon. Voeg de kruiden toe (bewaar een klein beetje peterselie voor de garnering). De rode peper is ook optioneel, voeg hem in ieder geval in zijn geheel toe, zodat je het er later uit kunt halen. Laat dit zo’n 20 min. koken. Voeg op het laatst de pompoen en de knoflook toe. Deze laatste moet je eerst even uit de schil ‘knijpen’. Door het roosteren krijgt het een extra lekkere, zoetige smaak.
Verwijder de peper en de laurierblaadjes. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Schep de soep in mooie kommen, voeg er een flinke lepel creme fraiche toe en garneer het met de rest van de peterselie.
Je kunt er ook nog lekker reepjes gerookte kipfilet aan toevoegen. Een heerlijk stokbroodje erbij en je hebt een echte herfstige maaltijd! Eet smakelijk.
Gerda
Ik ga de soep meteen maken!