Wat vliegt de tijd toch… het is alweer ver in september. Morgen start officieel de herfst en dat begin je buiten ook langzamerhand goed te zien.

Na zo’n week met regen, regen en nog eens regen, is het heerlijk als het zonnetje weer doorbreekt. Lekker even naar buiten en de naderende herfst opsnuiven.

Ja, ik hou van de herfst, zeker de start ervan. De prachtige kleuren die hier ontstaan rondom ons heen, met je voeten door de bladeren schuifelen bij een heerlijke boswandeling en dan met een frisse neus thuis genieten van alle mooie vondsten die je in het bos hebt gevonden.

Rozenbottelstruiken

Dit keer vond ik op mijn route een heleboel struiken met van die prachtige, felrode, kleine rozenbottels. Deze kon ik niet laten hangen! Natuurlijk heel voorzichtig geplukt want ze hebben kleine, nare stekeltjes. Thuis heb ik ze eerst even een klein beetje laten drogen. Dan krimpen de rozenbottels namelijk een beetje en zeker voor het project dat ik voor ogen heb, is het handig dat ze erna niet teveel meer krimpen.

Rozenbottel hangers

Ik ga hangers maken van deze rozenbottels. Leuk om gewoon je huis mee te versieren, maar ook leuk om in de tuin op te hangen. Let wel: de vogels vinden ze erg lekker en zeker als het buiten nat is, zullen ze niet echt heel lang mooi blijven… Daarom hang ik ze dus lekker binnen op (de vogels verwennen wij een andere keer wel weer!)

Wat heb je nodig?

  • een klein bakje vol rozenbottels (neem voor het mooiste effect de kleintjes)
  • ijzerdraad (niet té dik, maar het moet wel redelijk stevig zijn. Ik heb bv. van dat groene binddraad genomen dat ook bij bloemisten wordt gebruikt)
  • draad of lint om je hangers mee op te hangen.

Hoe ga je te werk?

Het is eigenlijk heel simpel: je rijgt een soort ketting. Maar voordat je begint, maak je met een tangetje aan 1 uiteinde een klein oogje in het ijzerdraad.

rozenbottels
ijzerdraadvormen
voorbeeld haakjes
rozenbottel hartje bijna klaar

Daarna rijg je de rozenbottels 1 voor 1 aan het draad. Schuif ze goed tegen elkaar aan. Want zoals ik al zei, ze kunnen vanwege het indrogen wel wat krimpen. Als je aan het einde bent gekomen, maar je ook hier weer een klein oogje aan het einde van het draad. Deze haak je in het oogje van het begin en… Klaar is de rozenbottelkrans. Natuurlijk kun je er ook andere vormen mee maken. Voor het hartje heb ik het ijzerdraad al wel iets in een hartvorm gebogen. Ook heb ik goed het midden aangegeven, omdat je anders bij het buigen misschien net niet goed uitkomt met de rozenbottels.

Ik wens jullie veel plezier bij het maken! Het is natuurlijk ook een superleuk werkje om met kinderen te doen!

Geschreven door: Alette Wintermans
21 september 2017
21 september 2017

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.