September, de druivenpluk kan beginnen! Wat is de oogst dit jaar goed gelukt.

De druivenstruik van de buren geeft ons aan onze kant een mooie druivenoogst. En we hebben nog nooit zoveel mooie druiventrossen kunnen plukken als dit jaar. De druiven zijn best okay om zo te eten, maar ben toch op zoek gegaan naar andere mogelijkheden die je met druiven kunt doen. En één hiervan is druivensap maken. Er zijn best veel recepten te vinden op internet en ik heb de makkelijkste ervan uitgeprobeerd!

Aan de slag

Eerst heb ik de druiven geplukt..

druivenstruik
P9010564
Zelf Druivensap maken

Vervolgens heb ik ze gewassen en allemaal van het trosje afgehaald. Ik heb mijn allergrootste pan gepakt, 5 ltr en heb de druiven erin gedaan. Toen heb ik ze een hele tijd zacht laten koken (ongeveer 2-3 uur). Het is dan ook een echt slow food recept. Je ziet vanzelf het sap omhoog komen. Let op! Je moet het vanzelf laten gebeuren, niet prakken/stampen of iets dergelijks. Het blijkt dat als je dat wel doet, dat het sap dan bitter wordt. Of het klopt weet ik niet want je begrijpt dat ik het niet geprobeerd heb. Ik wilde immers lekkere sap hebben.

Wanneer is het klaar?

Zodra je meer sap dan druifjes ziet zoals hierboven, dan is de sap klaar. Het enige wat je dan nog moet doen is de sap door een zeef heen schenken. En ook nu weer opletten dat je de druiven niet aandrukt of plet. Je moet gewoon geduld hebben en het laten druppelen.

De sap doe je dan weer terug in de pan en naar smaak voeg je suiker toe. Ik had 3 liter sap en heb hier ongeveer 3 0ns suiker aan toegevoegd. Maar dat is wel afhankelijk van de zoetheid van je druiven, dus gewoon even proeven. En dan is je supergezonde sapje klaar om in mooie flessen gedaan te worden.

Deze flessen heb ik eerst uitgekookt met water en soda en op de kop laten drogen. Zo blijft de sap langer goed. Als de sap afgekoeld is, dan moet deze in de koelkast bewaard worden. Bij ons was de sap zo op, maar je kan de sap wel een paar weken bewaren (mits je de flessen goed uitgekookt hebt).

Veel plezier met het maken en hopelijk smaakt de sap bij jou net zo lekker als bij ons!

 

21 september 2017
22 september 2017

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.